Tillämpning av kompensationsprincipen - Wenner Tångring, Ellen (2017)
Förtätning är något som sker i mer eller mindre alla städer runt om i Sverige, bland annat för att kunna möta kraven på den ökade urbaniseringen och den hållbara utvecklingen. När städerna förtätas tas värdefulla grönytor i anspråk för exploatering, där exploateringen kan leda till negativa konsekvenser på de miljö- och naturvärden som finns. För att minska de negativa konsekvenserna vid ett ingrepp, kan exploatören använda sig av och tillämpa kompensationsprincipen. Kompensationsprincipen är ett verktyg som syftar till att kompensera för de natur- och miljövärden som gått förlorade. Syftet med detta examensarbete är att undersöka hur väl kompensationsprincipen tillämpas vid två exploateringsområden i Uppsala respektive Malmö, och även se om det är någon skillnad på hur de båda städerna jobbar med kompensation av grönytor vid exploatering. Studien har visat att kompensationsprincipen inte tillämpas fullt ut i de respektive exploateringsområdena. Och att de båda städerna snarare använder sig av vanliga lösningar vid exploatering såsom gröna stråk och öppen dagvattenhantering, än att de använder sig av kompensationsåtgärder. Studien visar även att kompensation är ett ytterst komplext ämne, och att det är många aspekter som måste tas i beaktande för att planera och bygga en hållbar utvecklad stad.