Balkongliv för nytta och livsmening - Tinglöf, Lena (2017)
I Sverige förväntas en fortsatt utveckling mot ökad andel äldre personer vilka når allt högre ålder. De äldre bor kvar i befintliga bostäder där det erbjuds motsvarande vårdinsatser som tidigare fanns i särskilda bostäder för äldre. Bostäderna ger enligt forskning, bristfälligt stöd att bevara självständighet, vara delaktig och utföra meningsfulla aktiviteter. Forskning visar även, att om naturupplevelser erbjuds kan åldrandets konsekvenser reduceras, känsla av väl-befinnande ges liksom flertal hälsovinster. Angeläget är därför att möjlighet till utevistelse finns i den äldres närmiljö. Syftet var att undersöka vilka förutsättningar avseende menings-fulla aktiviteter, tillgänglighet, säkerhet, estetik liksom upplevelser av utomhusklimat som krävs, för att de äldsta personerna ska finna balkonger attraktiva och funktionella. Under-sökningen baserar sig på individuella semistrukturerade intervjuer med sju personer i åld-rarna 79 - 101 år samt två stycken gruppintervjuer med arbetsterapeuter. Professionen var förtrogen målgruppen, deras bostäder, samverkan med sociala nätverk och vård- och om-sorgspersonal. I resultatet finns 48 olika aktiviteter som målgruppen utför på sina balkonger beskrivna i sitt sammanhang av upplevelser. Balkongerna upplevdes trygga om tillgänglig-het fanns eller kunde skapas genom fri golvyta, bostadsanpassning, nya strategier, gång-hjälpmedel, egenansvarsprodukter eller vård- och omsorgsinsatser. Rumskänsla och trivsel skapades genom socialt sammanhang, utsikt, solljus, värme, välskött växlighet, vårdat golv och tillgång till sittmöbler.