Skördarens produktivitet vid varierande diameterspridning - Pettersson, Jesper (2017)
Avverkning och upparbetning av skog i Sverige sker huvudsakligen med skördare. Skördarens produktivitet påverkas positivt av ökande medelstamsvolym upp till skördarens tekniska begränsning. Ytterligare faktorer som påverkar skördarens produktivitet är bland annat ytstruktur, lutning och förarens skicklighet. En faktor som inte studerats är hur diameterspridningen påverkar skördarens produktivitet. Därför var den här studiens syfte att undersöka om det finns en skillnad i produktivitet vid avverkning av bestånd med olika diameterspridning vid samma medelstamsvolym. Datamaterialet kom från Holmen Skog, och utgjordes av 383 slutavverkningar fördelat på tio skördare och en totalvolym av 669 777 m3fub, och 112 gallringar, fördelat på åtta skördare och en totalvolym av 82 100 m3fub. Analysmetoden i den här studien var multipel regressionsanalys där skördarens produktivitet ställdes mot medelstamsvolymen och diameterspridningens varianskoefficient. Diameterspridningen var statistiskt signifikant samt bidrog till ökad förklaringsgrad i slutavverkningen. I gallringen var diameterspridningen inte statistiskt signifikant. Stor diameterspridning i slutavverkning gav 5–9 % lägre produktivitet än liten diameterspridning vid samma medelstamsvolym. Utöver huvudresultatet testades om bestånd med större diameterspridning hade fler träd som flerträdshanterades, vilket inte stämde för vare sig gallring eller slutavverkning. Dessutom testades om det föll ut fler sortiment ur bestånd med större diameterspridning, vilket inte heller var fallet. Resultatet av denna studie möjliggör att nya bortsättningsmallar för skördare i slutavverkning kan tas fram som även innefattar diameterspridningen.