Ruttanalys av en tvådelad fordonsflotta beståendes av HCT och konventionella rundvirkeslastbilar - Näslund, Rickard (2017)
En förutsättning för handelns och industrins utveckling är välutvecklade och kostnadseffektiva transporter. Detta är även viktigt för att uppnå de uppsatta klimatmålen i Sverige. Ett led i detta är införandet av lastbilar med högre bruttovikt, s.k. High Capacity Transport (HCT-fordon). De största begränsande faktorerna för HCT-fordon är enligt Trafikverket broar och vägar med bristande konstruktion, dvs som inte klarar av bruttoviktshöjningen. P.g.a. infrastrukturens begränsningar kom en ny bruttoviktklass som tillåter en bruttovikt på 74 ton (BK4). BK4-vägnätet kommer att vara begränsat till de vägar och broar som Trafikverket anser klara belastningen.