Förekomst av dubbeltopp i två odlingsmaterial av gran i södra Sverige - Gusthalin, Markus (2017)
Ett på senare tid uppmärksammat problem i unga bestånd planterade med gran (Picea abies) är att träden utvecklar fler än ett toppskott - en så kallad dubbeltopp. En farhåga som förts fram är att nya genetiska material på marknaden lättare drabbas av klimatskador på toppknoppar och toppskott, och följaktligen bildar nya konkurrerande toppskott. En möjlig riskfaktor i sammanhanget tros vara förekomst av prolepsis, det vill säga då knoppanlag bryter ut under samma år, vilket då skulle leda till att risken för frostskador och därmed dubbeltoppar ökar.