Implementering av markfuktighetskartor - Åkerstedt, Louise (2017)
Ett nytt verktyg som tagits fram för att förenkla drivning och drivningsplanering är markfuktighetskartor. Med hjälp av dessa kan blöta eller fuktiga partier i terrängen identifieras och därmed förenkla placering av exempelvis basvägar eller naturhänsyn. När ett nytt verktyg eller arbetssätt implementeras finns risk att möta motstånd eller missnöje. I den här studien undersöks implementeringsprocessen av markfuktighetskartor hos företaget Sydved AB för att förstå hur information, utbildning och användning av kartorna upplevs av berörda maskinförare. I studien har 13 maskinlag, om totalt 23 maskinförare, intervjuats liksom Sydveds projektledare för implementeringsprocessen. Resultatet visar att majoriteten av maskinförarna är nöjda med den information och utbildning som tillhandahållits. De få anledningarna till missnöje kring processen är upplevelser av låg insyn i processen och svag känsla av delaktighet. Majoriteten av maskinförarna använder markfuktighetskartan. De vanligaste anledningarna att inte använda markfuktighetskartan är att det tar tid att lära sig tolka den samt att den är svår att orientera sig i. Majoriteten ser dock nytta i att använda kartan samt ser denna som ett verktyg de kommer använda i framtiden. I första hand anses markfuktighetskartan kunna underlätta drivningsplaneringen.