Provtagning med motorsåg och uppsamling av sågspån för fukthaltsbestämning av icke sönderdelade skogsbränslen - Engman, Andreas (2017)
I dagsläget är den vanligaste metoden för att mäta fukthalten i osönderdelade skogsbränslen att bränslet flisas ner och att prover tas direkt ur flishögen enligt SDC:s standard. Syftet med studien var att ta fram en metod som uppfyller virkesmätningslagens krav för provtagning av icke sönderdelade skogsbränslen i vältor. Det ska göras med motorsåg utrustad med spånuppsamlare där spånet används för bestämning av fukthalten. Den studerade vältan var otäckt och placerad i syd-nord riktning. Den bestod mestadels av grot (ca 95 %), men även klena träd förekom. Provtagning utfördes i åtta olika tvärsnitt och för varje tvärsnitt togs prover i tre olika höjdskikt och genomskärningssnitt samt i ytskiktet. Resultatet visade att den viktade fukthalten för hela vältan var 30,8 %. I längdled skiljde sig fukthalten signifikant mellan en del snitt och det berodde troligen på att vältan bestod av olika leveranser/kvaliteter. Bland genomskärnings- och höjdskikten var det däremot ingen signifikant skillnad i fukthalt. Det var ingen signifikant skillnad mellan fukthalten inne vältan och fukthalten 1 meter in från långsidan i det lägsta höjdskiktet. Därför lämpar sig provpunkterna 1 meter in i vältan från långsidorna i det lägsta höjdskiktet bäst för att få ut den sanna fukthalten. Studien indikerar att spånproverna i medel överskattar fukthalten med 1,4 %. Denna studie presenterar ett förslag på hur provtagning kan genomföras på vältor av grot av olika längder och karaktärer där även säkerhetsföreskrifter och praktiska parametrar vägts in. En begränsning med metoden är om materialet tycks skilja sig i vertikalt led. För sådant material behöver metoden utvecklas.