Integrering av urbana ekosystemtjänster i stadsplanering - Carlsson, Lottie (2016)
Detta examensarbete är en pilotstudie av en obeprövad metod för Rambölls pågående utvecklingsprojekt Ramboll Liveable Matrix (RLM). Arbetets bakgrund återfinns dels i ett behov av att integrera social och ekologisk utveckling för att säkerställa ekosystemens funktion och dels av att testa nya metoder för att implementera en helhetssyn inom stadsplanering. Inom RLM anses ett ekosystemtjänstperspektiv kunna skapa förutsätt¬ningar för detta utifrån dess multidisciplinära, holistiska och platsspecifika tankeram. RLM metoden baseras vidare på en tes om att visioner och värden direkt och indirekt kan kopplas till olika ekosystemtjänster, utifrån definitionen av ekosystemtjänster som ”eko¬systemens direkta och indirekta bidrag till människors välbefinnande” (Naturvårdsverket, 2012). Metoden innefattar en systematisk arbetsprocess utifrån olika steg samt en Excel matris (baserad på en bruttolista av ekosystemtjänster) som ämnar koppla ihop värden och ekosystemtjänster. Syftet med studien är att undersöka om och hur RLM metoden, genom dess arbetsprocess och matris, kan gå från visioner och värden till att ta fram ett platsspecifikt planeringsunderlag utifrån ett ekosystemtjänstperspektiv. Metoderna i arbetet utgörs av litteraturstudier, pilotstudien av RLM i sin helhet samt en utvärdering av studien för att visa på dess styrkor och utmaningar. Studieområdet för applicering av pilotstudien är en idag oexploaterad tomt i den framväxande stadsdelen Elinegård vid Kalkbrottets östra kant i Malmö. Inledningsvis kontextualiseras och aktualiseras RLM som koncept och metod utifrån teoretiska studier inom landskapsarkitektur, socialekologisk stadsbyggnad och ekosys¬temtjänster. Med anledning av att ekosystemtjänster i städer skiljer sig från dem i na¬turlandskap genererar litteraturstudien en ny klassificering av urbana ekosystemtjänster. Klassificeringen resulterar vidare i en ny version av den ursprungliga matrisen. Den nya matrisen (RLM:U) och en precisering av RLM metoden för detta arbetet utgör vidare pilotstudien. Resultatet av studien utgörs av delresultat från metodens respektive steg (planstudier, fältbesök, workshop, kategorisering, urval av ekosystemtjänster genom RLM:U matrisen, kartläggning och analys) och innefattar ett förslag med strategier, i ord och plan, för hur hantering av ekosystemtjänster i Elinegård kan se ut. Då tomten idag är platt och ”tom” visade det sig att i stort sätt alla urbana ekosystemtjänster behöv¬de hanteras på platsen varför förslaget resulterar i ett mer övergripande planeringsun¬derlag. Pilotstudiens genomförande och delresultat utvärderas parallellt genom enklare SWOT-analyser vilka i sin tur mynnar ut i ett underlag med rekommendationer och åtgärder för en framtida metodutveckling. Sammanfattningsvis visar pilotstudiens resultat att RLM metodens styrka framför allt ligger i dess förmåga att konkret integrera ett ekosystemtjänstperspektiv inom plane¬ring. Metoden möjliggör en systematisk och transparent arbetsprocess där platsspecifika värden kan översättas till ekosystemtjänster för vilka konkreta strategier kan tas fram. Studien visar också att metoden behöver revideras i detalj och i sin helhet. Framför allt synliggör pilotstudien att de olika delmomenten behöver utvecklas samtidigt som det behövs en precisering i vad metoden ska omfatta i stort för att det ska kunna bli ett kon¬sekvent verktyg med tydligt mål och struktur.