Effekt av pluggstorlek, plantålder och planteringsdjup på kvalitativ och kvantitativ skörd av två olika sorters sötpotatis Ipomoea batatas (L.) Lam., under svenska odlingsförhållanden - Elgerud, Emanuel (2017)
Sötpotatis härstammar från Sydamerika och är en stor jordbruksgröda internationellt sett, och populariteten ökar, inte minst i Sverige. En anledning till det är att sötpotatisen är nyttig och innehåller många bioaktiva ämnen. I Sverige säljs sötpotatisar som odlats i Spanien, Portugal och U.S.A. Med ökad miljömedvetenhet finns en större efterfrågan av livsmedel som producerats miljövänligt och lokalt. En av de stora svårigheterna med att odla sötpotatis i Sverige är att den är en värmekrävande gröda. I regel förökas sötpotatis med hjälp av örtartade sticklingar, men det förutsätter ett milt klimat och är inte lämpligt i Sverige. Ett sätt att få en kortare kulturtid och säkrare etablering av sötpotatis, är att använda sig av pluggplantor. Ett försök utfördes för att dels studera produktion av pluggplantor i växthus, och dels för att undersöka effekten av två olika pluggstorlekar, två olika planteringsdjup, simulerade plantåldrar (intakta rötter eller beskurna rötter), samt olika sorter (’Bellevue’ och ’Orleans’), odlade på friland. De största skillnaderna var mellan intakta och beskurna rötter. Av de båda sorterna var det ’Orleans’ som hade störst vikt av lagringsrötter. Den pluggegenskapskombination som gav bäst resultat av både salufärdiga och potentiellt salufärdiga lagringsrötter var en stor plugg med ’Orleans’, som var djupt planterad med intakta rötter. Det fanns också ett samband mellan pluggstorlek och planteringsdjup. Ett sidoförsök visade dock att den bästa pluggegenskapskombination, var en liten plugg med ’Orleans’ som var djupt planterad med intakta rötter, och producerad från toppsticklingar! Slutsatsen är att sticklingsmaterial och plantålder spelar väldigt stor roll. Vidare bör odlingsteknik anpassas efter respektive sorts egenskaper. Det är också lämpligt att utveckla en strategi för att kunna beräkna idealisk skördetidpunkt.