Kvalitativ och kvantitativ jämförelse mellan olika fonokardiografiska inspelningsverktyg för veterinärmedicinskt bruk - Nordh, Emil (2017)
Auskultation av hjärtat med stetoskop är en viktig del i den kliniska diagnostiken och används dagligen av vårdpersonal världen över. Till skillnad från de analoga membranbaserade stetoskopen, erbjuder elektroniska stetoskop möjlighet till förstärkning och filtrering av ljud, simultan auskultation i grupp, lagring och återspelning av ljud, grafisk framställning av ljuden samt signalanalys. Elektroniska stetoskop kan följaktligen förbättra den kliniska diagnostiken samt vara ett värdefullt hjälpmedel i auskultationsundervisningen. Målet med denna studie var att undersöka användarvänligheten av fyra utvalda elektroniska stetoskop (TheStethoscope, Thinklabs One, Littmann 3200, eKuore) med tillhörande programvara i en veterinärmedicinsk miljö inom smådjursverksamheten. Syftet var också att utvärdera inspelningskvaliteten för dessa stetoskop med avseende på ljud och fonokardiografi (en grafisk framställning av ljud från hjärtat) för att påvisa samt avgöra duration av blåsljud hos hund och katt. Tjugo hundar och 20 katter som undersöktes vid hjärtmottagningen på Universitetsdjursjukhuset vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) inkluderades i studien varav 15 hundar och 14 katter hade blåsljud av varierande intensitet vid auskultation. Djurens signalement antecknades och de auskulterades därefter av en utav tre, inom kardiologi, erfarna veterinärer för förekomst av blåsljud. Därefter spelades ljuden från hjärtat in med vart och ett av stetoskopen av en observatör, en veterinärstudent i årskurs sex på veterinärprogrammet, och inspelningarna kodades för att göra undersökningen blindad. Användarvänlighet utvärderades vid varje inspelning genom mätning av den totala tidsåtgången för varje inspelning samt genom subjektiv bedömning av användbarheten. De inspelade ljuden bedömdes av samma observatör för ljudkvalitet, fonokardiografisk kvalitet samt för förekomst av blåsljud. Duration av blåsljud mättes för fonokardiografiska registreringar av godkänd kvalitet. TheStethoscope erhöll högst poäng för användbarhet medan Thinklabs One krävde kortast tid för inspelning. Bäst ljudkvalitet för bedömning av inspelat ljud samt fonokardiografisk bedömning erhöll TheStethoscope och Thinklabs One. För Littmann 3200 och eKuore var endast 20 respektive 31 av 40 fonokardiogram av tillräckligt god kvalitet för att kunna bedömas. Stressgrad samt pälstyp visade sig statistiskt signifikant påverka kvalitetsbedömningen oavsett stetoskop. En ökad stressgrad försämrade kvaliteten på inspelat ljud och fonokardiogram, medan pälstyp endast påverkade den fonokardiografiska kvaliteten. Littmann 3200 uppvisade högst sensitivetet (0,86) samt specificitet (0,86) för påvisande av blåsljud för inspelade ljud. Högst sensitivitet (0,93) för påvisande av blåsljud vid fonokardiografisk bedömning uppvisade TheStethoscope medan eKuore presterade högst specificitet (0,56). Resultaten från denna studie visade att TheStethoscope och Thinklabs One var mest användarvänliga och producerade bäst ljudkvalitet samt bäst fonokardiografisk kvalitet. Att Littmann 3200 och eKuore uppvisade ett flertal fonokardiografiska inspelningar som var av för dålig kvalitet för att bedömas tyder på att dessa system har sämre funktionalitet för detta ändamål, hos hund och katt. Littmann 3200 uppvisade dock högst sensitivitet och specificitet för påvisande av blåsljud på inspelat ljud vilket indikerar att detta stetoskop fungerar bäst i detta avseende.