Karakterisering av fettansättning hos katt samt dess betydelse för postmortal hullbedömning - Nyberg, Tora (2017)
SAMMANFATTNING Fetma är den vanligaste nutritionella orsaken till att hund och katt besöker smådjurskliniker i västvärlden och antal individer med fetma ökar stadigt. För att bedöma hull och fettmängd finns det flera metoder att använda på levande katt, medan postmortal hullbedömning vanligen baseras på en subjektiv uppskattning av kattens fettansättning utan tydligt definierbara kriterier. Fetma leder till förändringar i kroppens metabola och hormonella funktioner och feta katter löper en ökad risk att drabbas av sjukdom. På grund av detta finns ett behov av att objektivt kunna fastställa sektionsdiagnosen adipositas postmortalt. Syftet med detta arbete var att karaktärisera fettansättning hos katt samt undersöka huruvida vikten av de fettinnehållande strukturerna ligamentum falciforme hepatis (lig. falciforme) respektive omentum majus kan användas för att objektivt ställa sektionsfyndet adipositas vid obduktion. I studien undersöktes om vikten av lig. falciforme och omentum majus korrelerade med den totala kroppsfettvolymen uppmätt genom datortomografi (DT). Vikten av lig. falciforme, omentum majus samt kroppsfettvolym normaliserades till kattens kroppsstorlek genom division med längden av femur. Av särskilt intresse var att undersöka förekomst av fettvävnad i ländryggsmuskulaturen, då detta fynd för närvarande används som ett makroskopiskt kriterium för adipositas vid obduktion av hund. Förekomst av fettvävnad i muskulaturen undersöktes i del av musculus (musc.) longissimus dorsi makro- och mikroskopiskt samt med magnetresonanstomografi (MRT). I studien har statistiska data presenterats, men att ta i beaktning är att resultaten baserats på ett litet material och denna studie får ses som en pilotstudie. Studien baserades på undersökningar av åtta katter. En statistiskt signifikant korrelation konstaterades mellan vikten av fett i lig. falciforme och total kroppsfettsvolym samt mellan normaliserad total kroppsfettvolym och fettprocent uppmätt vid DT-undersökning. Vikten av lig. falciforme normaliserad till kroppsstorlek med hjälp av beräkning genom femurs längd, möjliggör fastställandet av fettförekomst och adipositas oberoende av kattens storlek, och kan vara användbart för att objektivt ställa sektionsdiagnosen adipositas hos katt. Hos samtliga individer detekterades intramuskulär fettförekomst i ländryggsmuskulaturen med MRT- och ljusmikroskopisk undersökning, där förekomsten av fett ökade vid ökat hull. Däremot kunde intramuskulärt fett ej detekteras vid makroskopisk undersökning av tvär- eller längdskuren muskulatur vilket talar för att avsaknad av makroskopiskt synligt intramuskulärt fett inte bör utesluta sektionsfyndet adipositas hos katt.