Prevalensen av rörelseasymmetrier hos unga ridhästar - Wrangberg, Tobias (2017)
SAMMANFATTNING Detta examensarbete hade som syfte att med hjälp av det objektiva rörelseanalyssystemet Lameness Locator analysera rörelsemönstret i en studiepopulation på ca 50 unghästar, dvs. framtida ridhästar i åldern 2-4 år. I tidigare studier som använt sig av Lameness Locator har man hos vuxna ridhästar funnit att uppemot 75 % av hästarna har ett asymmetriskt rörelsemönster i trav på rakt spår och hårt underlag i en grad som liknar lindriga kliniska hältor. I dagsläget saknas kunskap om huruvida dessa asymmetrier är ett medfött rörelsemönster eller om de är smärtutlösta. Syftet med examensarbetet var att studera förekomsten av asymmetrier i en population av unghästar som ännu ej var inridna alternativt endast genomgått enklare träning under ryttare. Hypotesen var att dessa unghästar skulle ha en lägre förekomst av asymmetrier då de ännu inte utsatts för de överbelastningar som träning kan innebära och ännu inte hunnit påverkas av eventuella asymmetrier och lateralitet hos ryttaren. Totalt analyserades rörelsemönstret i trav hos 49 unghästar i åldern 2-5 år med avseende på asymmetrier i fram- respektive bakbensrörelserna. Hästarna skulle anses vara ohalta av sina ägare. Mätningar genomfördes vid trav för hand rakt fram på hårt underlag samt vid longering i trav på mjukt underlag i båda varven. Detta genomfördes på hästkliniken vid Universitetsdjursjukhuset (UDS) samt i vissa fall i hästarnas hemmamiljö. Trettiosex av de totalt undersökta 49 hästarna (73,5 %) var asymmetriska i sitt rörelsemönster i trav rakt fram på hårt underlag. Hästarna delades in efter ålder, kön, utbildningsnivå, mankhöjd samt plats för mätning för analys av hur förekomsten av asymmetrier skiljer sig åt mellan olika grupper. De 36 asymmetriska hästarna jämfördes med tidigare insamlad data från en studie där 161 av 222 hästar i åldern 3-25 år uppvisade asymmetrier vid trav rakt fram. Grupperna jämfördes med avseende på förekomst av olika typer av asymmetrier samt asymmetriernas storleksordning. Resultatet från detta examensarbete visar att de 49 unghästarna i denna studie uppvisar en förekomst och storleksordning av asymmetrier som motsvarar det som ses hos en större population av äldre hästar, och därmed kan hypotesen förkastas. På grund av studiens begränsade omfattning krävs data från fler icke-inridna hästar för att kunna dra några definitiva slutsatser.