Analys av specifik vikt i hund- och katturin : det finns inget behov av specifik kattrefraktometer - Näsholm, Maria (SLU/Dept. of Clinical Sciences (until 231231), 2017)
Det säljs och används refraktometrar speciellt anpassade till katturin då katturin påstås vara mer refraktär än urin från andra djurslag. Orsaken till varför eller om det behövs är inte ordentligt utredd eller ifrågasatt, men studier visar att specifika kattrefraktometrar ger systematiskt lägre värden för den specifika vikten än övriga refraktometrar. Syftet med denna studie var att undersöka om det finns anledning att analysera specifik vikt i urin (USG) hos katt och hund med olika refraktometrar. Parade katt- och hundprover (42 av vardera djurslaget) med snarlik USG (± 0,002) analyserades avseende specifik vikt mätt med tre olika refraktometrar, uppvägd vikt med våg och osmolalitet. Skillnaden för vardera parameter inom paren jämfördes för att upptäcka eventuella systematiska skillnader mellan katt- och hundurin. Kattrefraktometern gav systematiskt lägre USG än övriga refraktometrar för urinproverna från både hund och katt. Det fanns ingen signifikant eller systematisk skillnad gällande vägd vikt av urinen (p = 0,31) inom de parade hund och katturinproven. Urinproven från katt vägde inte mindre än prover från hund med snarlik specifik vikt (± 0,002). Katturinen hade däremot signifikant högre osmolalitet (p < 0,01) än hundurinen, vilket talar för att katter har fler små partiklar i urinen jämfört med hund. Baserat på dessa resultat finns det ingen anledning att använda specifika kattrefraktometrar för analys av urinspecifik vikt hos katt.