Läkemedelsresistens hos parascaris equorum - Svedberg, Pia (SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health (until 231231), 2010)
Litteraturstudien sammanfattar rapporter om sviktande behandlingsresultat efter behandling med avmaskningsmedel mot Parascaris equorum, hästens spolmask. De olika substanserna med indikation spolmask på häst, som är godkända för behandling i Sverige jämförs. Vidare belyses alternativa metoder för att hålla smittrycket av hästens spolmask nere. Gällande avmasknings och beteshygiensrekommendationer i Sverige jämförs med hur detta genomförs ute i landet. Studien visar på att kunskap om de faktorer som påverkar resistensutveckling och spolmaskens livscykel är av yttersta vikt för att det skall vara möjligt att förvalta den resurs som läkemedlen är på bästa sätt. Förekomst av läkemedelsresistens påvisas, framförallt mot ivermektin, hos hästens spolmask baserat på studier från USA, Canada och Europa.