Barkning av lövmassaved : förbättrad provning av vedförlust - Lilja, Christer (SLU/Department of Forest Biomaterials and Technology (from 131204), 2017)
Förädlade produkter ifrån den svenska skogen är av stor vikt för den svenska ekonomin. Skogsindustrin strävar efter att minimera svinn och utnyttja den råvara som skall processas till högsta möjliga grad. Med stora volymer av vedråvara kan varje förbättringsprocent i produktionen komma att vara av stor ekonomisk vinst. Målet med barkning av vedråvaran är att uppnå en hög barkningsgrad utan ökande vedförluster. Vid barkning av massaved är vedens skick viktigt för ett gott barkningsresultat. Torr samt frusen ved är svårbarkad. Långa vedlängder bryts av i högre utsträckning än korta vedlängder. Brott ger upphov till ojämna ändytor där ved lättare kan nötas bort, vilket medför vedförluster Syftet med examensarbetet var att optimera barkningen av lövmassaved i Skärblacka Bruks Renseri genom att studera hur barkningsprocessen styrs, utvärdera analysmetoder och provtagningsförfarande för vedförlustmätningar samt genomföra testkörningar med syfte att fastställa vedförlust och barkningsgrad vid olika fyllnadsgrader i barkningstrumman. Under testkörningarna fanns svårigheter att hålla jämna fyllnadsgrader. En ojämn pålastning av lövmassaved, vilket ledde till en ojämn inmatningstakt, kom ifrån den extra utsortering vedtrucken behövde utföra för att sortera ut övergrova stockar. Svårigheter att för testkörningarna hålla jämna fyllnadsgrader, tillsammans med för få provtagningar, resulterade i att testkörningarna inte kunde påvisa att en viss fyllnadsgrad ger bättre (lägre) vedförlust än andra fyllnadsgrader, eller högre barkningsgrader. Trots avsaknad av samband för fyllnadsgradens påverkan på vedförlust och barkningsgrad kunde för testkörningen ett medelvärde för total vedförlust samt barkningsgrad redovisas. För hela testkörningen ges en total vedförlust av 1,9 procent ± 0,8 procent. Barkningsgraden uppgick till 99,7 procent ± 0,2 procent.