Förutsättningar för cykeltrafik i tätort : fallstudie av Godby i Finströms kommun - Lindblom, Hanna (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2017)
Idag sker urbaniseringen i Norden, i Europa, i världen, ja överallt, i ett snabbare tempo än vad vi tidigare sett. I takt med urbaniseringen sker förtätningar av stadens och tätorternas rum. Konkurrensen om markytor som tomter, infrastruktur och natur blir allt större. Infrastrukturen får konkurrera med till exempel bebyggelse och elnät. Inom trafiken har olika färdmedel länge konkurrerat med varandra och bilen som färdmedel har oftast prioriterats framför cykeln. På vissa håll ser vi dock idag en utveckling mot en mer cykelanpassad tätort. En analys av cykeltrafikens förutsättningar i tätort är med bakgrund av den beskrivna utvecklingen ett intressant studieområde. Syftet med detta arbete är att skapa ett underlag som kan fungera som stöd vid planering av cykeltrafik i tätort. En studie av gång- och cykelvägar, ofta förkortade GC-vägar, i tätorten Godby i Finströms kommun på Åland kommer att utgöra referensexempel. Hur Finströms kommun har beaktat cykeltrafikens förutsättningar vid trafikplaneringen av Godby kommer granskas genom en platsanalys. I arbetet har faktorerna attraktivitet, drift och underhåll samt säkerhet studerats. Samtliga av dessa faktorer har stor inverkan på cykeltrafikens förutsättningar i tätort. Genom platsanalys och inventering av Godby och granskning av kartmaterial och utkast för regionalplan och delgeneralplan har Godbys förutsättningar för cykeltrafik analyserats. Min förhoppning med arbetet är att bidra till att medvetandegöra behovet av planering av cykeltrafik samt att påvisa de faktorerna som är av stor vikt vid planeringen. För en tydlig illustration och som planeringsunderlag för kommunen har ett tabellformat över de viktiga förutsättningarna/faktorerna tagits fram. Genom användandet av tabellen kan Finströms kommun och andra kommuner vid behov, på ett enkelt sätt, få en överblick av de aktuella förutsättningarna för cykeltrafiken på orten.