Neonikotinoiders inverkan på pollinatörer - Andervad, Jerker; Bernalt, Erika (SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101), 2017)
Neonikotinoider (NN) hör till världens mest använda pesticider mot skadedjur. NN sprider sig i naturen och har hittats i dammpartiklar, mark och ytvatten. NN sprids i hela plantan till nektar, pollen och guttationsdroppar vilket i sin tur drabbar oavsiktliga mål som pollinatörer. Kronisk exponering av NN leder över tid till att pesticiden ackumuleras i bikolonier. Förluster av insektspollinatörer beror på ett komplext samspel med synergistisk utgång. Bidragande faktorer är: brist på föda, sjukdomar, klimatförändringar, intensifierade jordbruk, virus och bekämpningsmedel. En försämrad pollineringstjänst gör att mångfalden av vilda växter minskar, växtodling försvåras och människans välfärd och livsmedelssäkerhet påverkas. Det totala ekonomiska värdet av pollineringen i hela världen har räknats till 153 miljarder euro. NN reducerar honungsbinas dans och minskar drönarnas spermieantal med 39 %. När humlor exponeras för NN presterar de sämre i födosökandet och korttidsminnet påverkas negativt. NN påverkar humledrottningens anatomiska tillväxt, ger missbildningar på äggstockarna och försämrad fysiologi. Humlans förmåga att föda upp sin egen avkomma minskar och produktionen av nya humledrottningar reduceras med 85 %. I fält har det visat sig att både humlor och solitärbins densitet minskar med NN-betat frö.