Ökad skörd och skördekvalitet i svenska vinodlingar : effekten av plasttäckning av Vitis vinifera L. ’Solaris’ vid blomning och fruktsättning - Astorsdotter, Dennis (SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101), 2017)
Skördeeffekten av att plasttäcka Vitis vinifera L. ’Solaris’ från blomning till tre veckor efter fruktsättningen studerades i fält. Försöket utfördes i Ästad, Halland. Syftet var att gynna utvecklingen av svensk vinproduktion. Plasttäckningen höjde temperaturen med 1.2˚C och den relativa luftfuktigheten med 1%. Plasttäckningen hade en signifikant effekt på skördevikten och angreppen av gråmögel. Resultaten visade en skördeökning på 41% utan påverkan på torrsubstansen och gråmögelangreppen minskade med 81%. Plasttäckningen eliminerade dessutom behovet av uppbindning då vinet självmant använde klätterstödet i odlingen. Försöket uppvisade inga signifikanta skillnader i fruktsättning eller märkbara effekter på torrsubstans, pH, brix eller vinsyror.