CRISPR-Cas9 som ett nytt växtförädlingsverktyg - Swälas, Oskar (SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101), 2017)
Inom växtförädlingens värld så gör man nya framsteg i rasande takt. Teknikutvecklingen går så snabbt att lagstiftning och regleringar inte hänger med. Detta gäller inte bara i Sverige utan även resten av världen. Jag har därför försökt reda ut situationen genom att samla information gällande nuvarande regleringar och genom att ta reda på vilka som tar dessa beslut. Fokus ligger på CRISPR-Cas9 som växtförädlingsmetod då denna har väckt extra stort intresse både nationellt och internationellt, bland annat eftersom det idag, i många länder, är oklart om den kommer att hamna utanför de befintliga regleringarna kring GMO eller ej. Jag förklarar även CRISPR-Cas9 utförligt så att du som läsare ska kunna förstå möjligheterna men även riskerna med metoden. Förklaringen lägger även grund till varförmetoden hamnar utanför lagsystemet.