Upptag av tungmetaller i maskros (Taraxacum officinale) : förekomst och påverkan av bly och kadmium vid odling i Malmö stad - Lundström, Emma (SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101), 2017)
För att få en uppfattning av innehållet av tungmetall i urbant odlade grödor analyserades halterna av bly och kadmium i maskrosor (Taraxacum officinale) och jordprov från i Malmö stad. Provpunkterna fördelades brett i staden och kategoriserades efter markanvändning och grad av förorening. Innehållet av tungmetall i jordproverna extraherades med DTPA och HNO3 och växtproverna våtförbrändes med mikrovågsteknik. Halterna av bly och kadmium analyserades därefter med atomabsorptionsspektrofotometer med grafitugn. Signifikanta samband kunde påvisas mellan halterna av både bly och kadmium i växt och jord. Resultaten visade även att halterna av tungmetall i jorden på många platser (varav en del används för odling) ligger på höga värden för odlingsmark. Om detta kan leda till halter i grödor som gör dem olämpliga för förtäring är svårt att bedöma endast baserat på denna studie, då upptagsmekanismerna i växt påverkas av ett så stort antal faktorer. Metoden som används skulle efter utveckling kunna vara användbar vid övervakning av nivåer av föroreningar i både växt och jord.