Markpackning : påverkan på markens fysikaliska egenskaper - Ekholm, Robert (SLU/Dept. of Soil and Environment, 2016)
Markpackning har blivit ett växande problem inom lantbruket på grund av användningen av allt större och tyngre maskiner. Vid markpackning, som i fysikaliska termer definieras som en volymminskning av en viss mängd jord kopplat till en minskad porositet, ökar den torra skrymdensiteten. Detta medför att flera av jordens egenskaper försämras såsom till exempel genomsläpplighet och penetrationsmotstånd samt att den mikrobiologiska aktiviteten minskar. Dessa förändringar kan i varierande utsträckning bland annat leda till försämrad tillväxt för rötter, ökad yterosion, ökat dragkraftsbehov och syrebrist. I detta arbete har effekterna av markpackning på skörden studerats. I två randomiserande blockförsök som packats med dumper har flertalet mätningar utförts för att studera effekterna av packningen i såväl matjorden som alven. Försöken med försöksnummer 7119-758 och 7119-759 var förlagda till Säby, Ultuna egendom (Uppsala). Inom provrutorna har penetrations- och vingborrsmätningar utförts. Via provgropar togs jordprover ut från 10, 30, 50 och 70 cm djup och även en infärgning av profilen gjordes. Jordproverna kunde sedan i laboratorium användas för mätning av hydraulisk konduktivitet, förkonsolideringstryck, porositet och aggregatshållfasthet. Även plantantal och skörd mättes inledningsvis. Resultaten visade signifikanta skillnader i matjorden mellan packade led och kontrolled för penetrationsmotstånd, skjuvhållfasthet, förkonsolideringstryck, hydraulisk konduktivitet och aggregathållfasthet. Skillnaderna vid infärgning av markprofilen hade för det ena försöket, 7119-759, endast tendens till signifikans i alven för både 30 och 50 cm djup. Detsamma gällde för penetrationsmotstånd och skjuvhållfasthet vid 50 cm i försök 7119-759. Sammanfattningsvis kan noteras att det fanns skillnader mellan packade led och kontrolled för samtliga djup som visar att en packning av jorden har skett. Proven från 50 respektive 70 cm djup uppvisade statistiskt säkerställda förändringar i mindre omfattning. Skördenedsättningen som uppgick till 36 % i packade led talar för att de olika markfysikaliska egenskaperna som påverkats vid packningen, enskilt eller sammantaget, har lett till försämrade förutsättningar för grödan.