Utvärdering av grovfoderautomater - Edgren, Elin; Björkman, Linda (SLU/Dept. of Anatomy, Physiology and Biochemistry (until 231231), 2017)
Hästen är en gräsätare och dess fysiologiska kroppsfunktioner är uppbyggda för att beta cirka 18 timmar per dag med längsta ät uppehåll på cirka tre timmar. Dagens traditionella utfodringssystem ger hästarna tillgång till grovfoder vid två till fyra utfodringstillfällen per dag, med längsta uppehåll mellan kvälls- och morgonutfodring. Tiden utan foder kan bli upp till 12 timmar, vilket är ogynnsamt för hästens matsmältning och gör dem sysslolösa stora delar av natten. Grovfoderutfodring är också tungt och tidskrävande vilket ytterligare pekar på behovet av automater som kan fyllas maskinellt och fördela grovfodergivorna över hela dygnet. En väl fungerande automat skulle ha stor betydelse för hästens välbefinnande och innebära betydande ergonomiska och ekonomiska fördelar. På marknaden finns det ett antal olika grovfoderautomater och nya tillkommer i rask takt. I detta arbete testades två olika automater och äthastigheten ur automaterna jämfördes med äthastighet vid golvutfodring. Den genomsnittliga äthastigheten för olika hästar visade liten variation, såväl vid golvutfodring som vid utfodring från automat. Variationen i äthastighet mellan olika ättillfällen var dock stor, vilket visar på behovet att testa äthastigheten vid flera tillfällen, för att kunna ställa in automater så att fodergivan blir den önskade.