Förekomst av fekala mikroorganismer och antibiotikaresistenta bakterier i gödsel och vattendrag kring hästanläggningar - Gertzell, Elin (SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health (until 231231), 2017)
Med en tillväxt på 10-20 % mellan åren 2004 och 2010 är hästnäringen en växande bransch. Kopplat till konstaterat höga utsläpp av näringsämnen från hästanläggningar och indikationer på utsläpp även av föroreningar i form av fekala mikroorganismer gör det till en bransch som är angelägen är undersöka med avseende på dess miljöpåverkan. Studien jämförde halter av fekala indikatorbakterier i vattendrag uppströms och nedströms större hästanläggningar, och analyserade också förekomsten av ESBL-producerande E.coli både i vattendragen och i gödsel. Ingen Salmonella spp., som analyserades som ett exempel på en fekal patogen, hittades i studien. Ingen koppling kunde göras mellan hästanläggningar och vattnets mikrobiologiska kvalité, även om enstaka gårdar gav upphov till misstanke om förorening. Resultaten kan vara falskt negativa då studien genomfördes vid torrt väder utan nämnvärd avrinning. ESBL-producerande E.coli hittades i ca 30 % av både vatten- och gödselproverna. Fler vattenprov nedströms anläggningarna var positiva för resistenta E.coli än uppströms. Alla isolat var multiresistenta i varierande grad, och flera var resistenta mot de antibiotika som används till häst. Resultaten tyder på att ESBL-producerande E.coli förekommer spritt i miljön och förekommer på besättningsnivå i hög utsträckning.