Finns det samband mellan upplevd kvalitet i parker och skötselkostnader inom parkförvaltning? - Byrlén, Jennifer (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2017)
Detta examensarbete är en studie med syftet att undersöka om det finns ett samband mellan kostnaderna för parkverksamhet och kvaliteten på parkerna. Målet med studien är att ge läsaren en djupare förståelse i komplexiteten av kommunernas kvalitetsarbete och hur viktigt det är för vidareutvecklingen. Resultatet har växt fram ur litteraturstudier, analyser och bedömningar. Arbetet fokuserar på sju kommuner i Skåne där data hämtats om kommunernas invånare, arealer, kostnader och upplevd nöjdhet av medborgarna. En grundligare analys har sedan gjorts på två kommuner i för att se om det finns något samband mellan kostnaden för skötseln inom parkverksamheten och den upplevda kvaliteten av skötseln. En bedömning har gjorts på plats i de två utvalda kommunerna för att få en uppfattning om skötselnivån inom kommunen. Slutsatsen som kan dras är att det inte finns något självklart samband mellan kostnader för parkverksamhet och kvaliteten i parkerna. Trots olika jämförelser framkommer det att det är fler faktorer som behöver vägas in för att hitta ett tydligt samband.