In search of double dividends from climate change interventions evidence from forest conservation and household energy transitions - Köhlin, Gunnar; Pattanayak, Subhrendu K; Sills, Erin; Mattsson, Eskil; Ostwald, Madelene; Salas, Ariana; Ternald, Daniel (Expertgruppen for biståndsanalys, Estocolmo (Suecia), 2020)
Klimatförändringarna utgör mänsklighetens största utmaning och vi har bara börjat hantera dem. Forskningen pekar på att klimatförändringarnas effekter kommer att drabba fattiga människor i utvecklingsländer särskilt negativt. Det handlar t.ex. om minskande skördar till följd av temperaturökningar eller översvämningar till följd av höjd vattennivå och extrema väderfenomen. Samtidigt finns förväntningar på att utsläppen av växthusgaser kan minskas kostnadseffektivt exempelvis genom minskad avskogning och förbättrade spisar i utvecklingsländer. Det är därför inte förvånande att klimat-relaterade biståndsinterventioner ökar som andel av internationellt utvecklingssamarbete – 2013 uppgick det till 15 % av det globala bilaterala biståndet och i enlighet med det Hållbara utvecklingsmålet 13a skall det samlade klimatbiståndet uppgå till 100 miljarder USD årligen från och med 2020. Även vad det gäller svenskt bistånd så har vi sett samma trend mot ökat klimatbistånd.