Sòls vius i fertilitat biològica - Pérez-Piqueres, Ana (Generalitat Valenciana, 2024)
Un «sòl viu» és un sòl biològicament actiu, amb una diversitat de microorganismes, com bacteris, fongs, protozous i nematodes, i organismes més grans, com cucs de terra, que contribueixen al cicle de nutrients i al seu equilibri com a ecosistema. El maneig del sòl incideix directament en la seua activitat biològica, per la qual cosa l'elecció de les pràctiques agrícoles adequades és una eina fonamental per a construir fertilitat i aconseguir un sòl de qualitat. Els darrers anys, la percepció del sòl agrícola ha experimentat un canvi significatiu a mesura que s'ha aprofundit en la comprensió de la complexitat dels seus processos i el seu paper en la producció d'aliments, la salut ambiental i la mitigació del canvi climàtic. De ser considerat simplement com un suport per al cultiu, el sòl ha passat a ser reconegut com a peça fonamental per a aconseguir nivells òptims de producció i, al mateix temps, assegurar la gestió sostenible de l’agrosistema.