La millora de la fertilitat en les cabres de la raça Murciano-Granadina - Mocé, Eva; Esteve, Inés Carolina; Martínez-Talaván, Amparo; Miranda-Alejo, J. C.; Bernacer, José; Vicente, Carlos; Peris-Ribera, Cristòfol; Martínez-Granell, María M.; Mocé, Maria Lorena; Gómez, Ernesto A. (Generalitat Valenciana, 2024)
Malgrat les baixes xifres absolutes, la Comunitat Valenciana és clau en el programa de millora genètica d'aquesta raça, ja que l'IVIA de Sogorb (CITA- Centre d'Investigació i Tecnologia Animal) disposa del centre de sementals més important de la secció ACRIMUR, reconegut oficialment en 2014. Amb una clara orientació investigadora i una notable imbricació en el sector, aquest centre proporciona dosis de semen per a la inseminació de cabres en ramaderies de tota Espanya. Es facilita així el testatge dels mascles candidats i la difusió dels mascles millorants. El nivell genètic i l'estatus sanitari d'aquest centre de sementals són molt alts. Els animals que hi entren han de procedir d'explotacions que complisquen exigents estàndards sanitaris, qualificades com de risc insignificant a scrapie i oficialment indemnes a brucel·losi. Perquè un semental puga accedir al centre, ha de ser negatiu a un total d'11 malalties; entre elles, artritis-encefalitis caprina, tuberculosi, brucel·losi, agalàxia contagiosa i febre Q. Les analítiques es repeteixen periòdicament -cada 45 dies moltes d'elles- per a verificar el seu estat sanitari.