Het jaar van de biodiversiteit: de balans - Frison, Emile A. (Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen, 2011)
Was het Internationaal Jaar van de Biodiversiteit een succes of een mislukking? Als optimist, meen ik dat dit initiatief vooral succes heeft geboekt betreffende de agrobiodiversiteit. Het jaar begon ogenschijnlijk zonder veel interesse in de soorten die het menselijk leven opaarde mogelijk maken en ondersteunen. In januari 2010 beweerde ik in Berlijn, nog voor de officiële lancering van dit Internationaal Jaar van de Biodiversiteit, dat de verscheidenheid aan gewassen en dieren levensnoodzakelijk is voor de mensen maar ook voor hun comfort. Agrobiodiversiteit is niet alleen noodzakelijk voor voeding, het is ook onmisbaar om zich te kunnen aanpassen aan de veranderingen van het klimaat en voor de armoede-bestrijding.