េឆព ះេទរកករសេ្រមចចិត្តេយ្របសិទធភព មែបបែផនៃនករចូលរួមអំពីករអនុវត្ត និង បេចចកវិទយកសិកមមៃវឆ្ល តេទនឹងកសធតុ ករណីសិកមួយេនភូមិរលសួង ភូមិៃវឆ្លតេទនឹងកសធតុ េខត្តបត់ដំបង ្របេទសកមពុជ - Eam, Dyna; Emdin, Fiona; Kura, Yumiko (2019)
ភូមិរលសួង កនុងេខត្តបត់ដំបង គឺជភូមិៃវឆ្លតេទនឹងកសធតុ (CVS) ដំបូងេគបង្អស់េន ្របេទសកមពុជ ែដលសថិតេ្រកមកមមវិធី្រវ្រជវ CGIAR ស្តីពីករែ្រប្របួលកសធតុ កសិកមម និង សន្តិសុខេសបងេនសុីេគនយ៍។ ភូមិេនះបនផ្តល់ឱកសកនុងករកំណត់ និងព្រងីកករអនុវត្តែដល មន្រប់ទុកជឧទហរណ៍អំពីករងរកសិកមមៃវឆ្លតេទនឹងកសធតុ (CSA) ។ ករអនុវត្តទំង េនះ ចេធ្វើឲយមនលកខណៈទូលំទូយជងមុន និងកន់ែតទំេនើបជងមុន េនមកែន្លងេផង និង ក្រមិតេផង។ កិចច្របជុំស្រមប់ករកំណត់ទិភពេយមនករចូលរួម ស្រមប់ករអនុវត្ត CSA ្រតូវ បនេរៀបចំេឡើងជមួយអនកពក់ព័នធទំងអស់េនកនុងភូមិ រលសួង ។ កមមវិធីេនះបនជួយ សេ្រមចថ េតើបេចចកេទស CSA ចជួយ េលើកសទួយជីវភពរស់េនរបស់អនកភូមិ និងបនបំេពញមត្រមូវករ របស់សហគមន៍ែដរ ឬ យ៉ង ។ េដើមបីធនឱយបនយុត្តិធម៌ៃនករអនុវត្តបេចចកេទស CSA ែដល ្រតូវបនេ្រជើសេរើសស្រមប់ករអនុវត្ត េនះមនករសេ្រមចមួយថ បេចចកេទស្រតូវែតពក់ព័នធនឹងបរិបទ កនុងតំបន់ េហើយបេចចកេទសទំងេនះ្រតូវមនករផព្វផយ និងេបើកចំហចំេពះបញ្ហ ្របឈមនន និង ករពិនិតយេឡើងវិញ ។ កិចច្របជុំេនះក៏្រតូវបនេរៀបចំឲយមនតុលយភព និងករយកចិត្តទុកក់េលើមតិ ខុសៗគនេនកនុងសហគមន៍ផងែដរ ជពិេសសេទេលើបញ្ហ ទក់ទងនឹងេយនឌ័រ និងមនុសែដលមន ថនភពេសដ្ឋកិចចទប។ េយយកភូមិ រលសួង ជគំរូៃនករកំណត់ទិភពែដលមន ករចូល រួម្របកបេយ្របសិទធភព ជបន្តេទៀត ្រកុមអនក្រវ្រជវបនបេងកើតេគលករណ៍ែណនំស្រមប់ករ កំណត់ទិភពែដលមនករចូលរួម ស្រមប់បេចចកេទស CSA េនះ។ េគលករណ៍ៃណនំទំងេនះច ្រតូវបនេ្របើ្របស់េដើមបីកំណត់ទិសេទិភពៃនករអនុវត្ត CSA នេពលអនគតេនកនុង ភូមិៃវឆ្លត េទនឹងកសធតុ (CVS) េផងៗេទៀត។